Decizii ale Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară - 26.03.2015

Bucureşti, 26 martie 2015 – În ședința sa din 25 martie 2015, Consiliul ASF a aprobat o serie de modificări ale unor regulamente care reglementează activitatea pe piața de capital.
 
A fost aprobat Regulamentul ASF nr. 3/2015 pentru modificarea și completarea prevederilor Regulamentului nr. 1/2006 privind emitenții și operațiunile cu valori mobiliare și a Regulamentului CNVM nr. 6/2009 privind exercitarea anumitor drepturi ale acționarilor în cadrul adunărilor generale ale acționarilor societăților comerciale. Regulamentul include observații rezultate în urma publicării acestuia, în stadiu de proiect, în cadrul unui proces de consultare publică desfășurat între 27.02.2015 - 11.03.2015 și se regăsește pe site-ul www.asfromania.ro.
 
De asemenea, a fost aprobat Regulamentul ASF pentru modificarea Regulamentului CNVM nr. 13/2005 și a Regulamentului CNVM nr. 5/2010 ce include propuneri și observații rezultate în urma publicării proiectului acestui act normativ pentru o perioadă de 15 zile în consultare publică. Prevederile acestui Regulament oferă posibilitatea listării duale a emitenților rezidenți, respectiv posibilitatea ca acțiunile admise pe o piață reglementată din România să fie listate pe o piață din alt stat membru prin intermediul unei legături electronice directe/indirecte între Depozitarii Centrali.
 
Consiliul a aprobat publicarea pe site-ul ASF în vederea consultării publice, pentru 20 de zile, a unui proiect de regulament care stabilește reguli și proceduri cu privire la autorizarea și activitatea desfășurată de agenţii pentru investiții financiare și de agenții delegați și pentru modificarea Regulamentului nr. 32/2006 privind serviciile de investiții financiare.
 
Au fost prezentate și aprobate o serie de amendamente aduse Regulamentului nr.6 privind organizarea, funcţionarea şi tranzacţionarea în cadrul pieţei reglementate la vedere administrată de SIBEX - SIBIU STOCK EXCHANGE şi a Regulamentului nr. 7 privind organizarea, funcţionarea şi tranzacţionarea în cadrul sistemului alternativ de tranzacţionare administrat de SIBEX SIBIU - STOCK EXCHANGE. Aceste modificări se impuneau ca urmare a trecerii pieţei reglementate la vedere şi a sistemului alternativ de tranzacţionare pe un nou sistem de tranzacţionare.
 
Ca urmare a înregistrării unor majorări de capital și a încetării la termen a mandatului unor membri ai Consiliilor de Supraveghere au fost aprobate modificări ale actelor constitutive pentru douăsocietăți de asigurare și de brokeraj.
 
Consiliul ASF a aprobat admiterea la tranzacționare pe Sistemul Alternativ de Tranzacționare administrat de BVB, în baza dispozițiilor Legii 151/2014, a acțiunilor unui număr de 4 societăți: COMREP SA Ploieşti, GENERALCOM SA București, ALCOM SA Timișoara și PRODLACTA SA Brașov.
 
A fost aprobată solicitarea de eliberare a Certificatelor de Înregistrare a Valorilor Mobiliare pentru:
-          produsele structurate emise de Erste Group Bank AG;
-          Studioul Cinematografic Animafilm SA București;
-          societatea SERICO SA București.
 
A fost decisă, de asemenea, retragerea de la tranzacţionare şi radierea din evidenţele ASF a acţiunilor TEXTILA OLTUL SA Sf. Gheorghe, având în vedere hotărârea AGA a acestei societăţi.
 
A fost aprobată avizarea prealabilă a modificării Prospectului schemei de pensii facultative pentru Fondul de Pensii Facultative STABIL, administrat de GENERALI Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA, precum și avizarea definitivă a modificării Prospectului schemei de pensii facultative pentru: Fondul de Pensii Facultative ING OPTIM  și Fondul de Pensii Facultative ING ACTIV, administrate de ING Asigurări de Viață SA.
 
Au fost propuşi pentru avizare şi reavizare 33 de agenţi în vederea desfăşurării activităţilor de marketing a fondurilor de pensii, fiind retrase avizele pentru alţi 39 de agenţi de marketing.
 
Consiliul ASF se întrunește în fiecare zi de miercuri pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe. 
 
********
Despre ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituția care autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile care activează pe piața financiară non-bancară din România.

Înfiinţată în 2013 prin preluarea şi reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (C.S.A.) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.), ASF contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere pe trei pieţe care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Mai multe informații puteți găsi pe 
www.asfromania.ro.